Hər gün yediyimiz qidalarla əlaqəli nələr bilirik? Bəs bu barədə maraqlı faktları öyrənmək necə? Banco.az komandası yenə sizi düşünür, istehlak etdiyimiz qidalarla bağlı 15 maraqlı faktı sizlərə təqdim edirik
1) C vitamini deyəndə ağıla ilk portağal gəlir, amma portağal C vitamininin olmasına görə heç ilk onluğa belə girə bilməz, kivi portağalla müqayisədə ikiqat daha C vitamini ilə zəngindir.
2) Ağ rəngdə olan şokoladlar əslində südün çox olmasına görə elə deyil, onun tərkibində kakao belə yoxdur, sadəcə kakao yağı vardır.
3) S hərfi aclıq hissini daha çox təkid edər, elə buna görə də bir çox məşhur qida markalarının adında s hərfinə rast gəlirik.
4) Xəstəliyin qarşısını almaq üçün içilən toyuq suyu, orta əsrlərdə şəhvət gücünü artırmaq üçün içilirmiş.
5) Sarımsaq və qaynadılmış yumurtanın pis qoxmasının səbəbi tərkibindəki sulfiddir.
6) Krem şanti əslində XVII əsrdə Fransız Vatel tərəfindən tapılmışdır. Bu kəşf şirniyyat dünyasında bir cığıra yol açdı.
7) Kərəvizdəki kolori, onu yeməyə çalışdığımızdakı istehlak etdiyimiz koloridən daha azdır.
8) Ayda yeyilən ilk qida şaftalı idi. Çünki Apollon 11 gəmisi Aya şaftalı aparmışdı.
9) Almanın 25%-i havadan ibarətdir, buna görə də suya atılanda batmaz, üzər.
10) Bir ədəd pomidorda bir insandan çox gen mövcuddur.
11) Deyilənə görə olduqca çox qəhvə içmək qarabasmalara yol aça bilər.
12) Dünyada ən dayanıqlı qida baldır, mənbələrə görə avropada 3000 il saxlanıllan ballar mövcuddur.
13) Dünyada o qədər çox qamburger istehlak edilir ki, hamısını toplasaq dünya ətrafında ən çox 32 dəfə tur keçirə bilərik.
14) Gövdəsində 3 fərqli meyvə olan, meyvə salatı deyilən ağac növü vardır.
15) Çəyirdəkləri çöldə olan tək qida çiyələkdir.
Xəzər Aslanov. Banco.az